Depresia este cea mai des întâlnită suferință mintală în întreaga lume. Un studiu realizat de către Organizația Mondială a Sănătății a arătat faptul că depresia afectează circa 121 de milioane de persoane de pe întregul mapamond.
Cauzele depresiei nu sunt cunoscute pe deplin în ciuda eforturilor depuse. Multe cercetări realizate au descoperit un model bio-psiho-social în care, la instalarea depresiei, contribuie atât perturbări biochimice la nivelul creierului cât și cauze psihologice (personalități fragile) sau sociale (stresul cotidian, evenimente de viață negative). În aproape un sfert din cazuri, primul episod depresiv se produce ca o reacție la un eveniment de viață negativ, însă, episoadele pot reapărea fără nicio cauză aparentă.
Dintre afecțiunile medicale generale care pot să favorizeze apariția unor stări de depresie, cele mai frecvente sunt cele neurologice (boli cerebrovasculare, epilepsia), endocrinologice (tulburările tiroidiene și ale altor glande endocrine), cele infecțioase (infecția HIV, mononucleoza, pneumonia virală și bacteriană) și inflamatorii.
Depresia poate apărea la orice vârstă, însă s-a constat că aproape un sfert din adulții tineri prezintă un episod major depresiv până la 24 de ani. Depresia instalată în această perioadă poate avea consecințe nefaste cum ar fi: deteriorarea relațiilor interpersonale, funcționarea deficitară în plan socioprofesional, riscul de adicție, care pe termen lung afectează întreaga dezvoltare neuropsihică. Depresia poate fi controlată și mai apoi tratată printr-o abordare atât medicamentoasă cât și psihoterapeutică. Psihoterapia reușește să accelereze procesul de vindecare și acționează acolo unde medicamentele nu reușesc să ajungă.
Comentarii recente