Anxietate se traduce ca un răspuns natural al corpului la stres. Aceasta se manifestă în sentimentele de frică, teamă, cu privire la viitor, la anumite aspecte ale vieții. Evenimente precum: prima zi de școală, mutarea într-un alt oraș sau altă țară, susținerea unui interviu de angajare, prima zi de lucru, vorbitul în public, pot determina sentimente de teamă și nervozitate.
Ceea ce este important în diagnosticarea pacientului este durata în care aceste episoade se repetă. Astfel că, dacă senzația de anxietate durează mai mult de șase luni și interferează pe toate planurile: profesional, relațional, am putea vorbi despre o tulburare de anxietate.
Printre tulburările de anxietate putem aminti:
– anxietatea de abandon;
– atacurile de panică;
– anxietatea socială;
– fobiile specifice – agorafobia, claustrofobia, etc.
Simptomele de anxietate se manifestă diferit de la o persoană la alta. O persoană poate simți palpitații de inimă, o alta poate simți că pierde controlul, ca și când ar exista o deconectare între minte și corp. Alte manifestări ale acestei tulburari sunt: gândurile negative recurente, coșmarurile, sentiment general de teamă și îngrijorare.
Toate aceste simptome pot avea repercursiuni majore pe toate palierele vieții. O persoană care suferă de anxietate poate avea probleme de concentrare, de atenție sporită, care poate diminua considerabil calitatea activităților zilnice.
Comentarii recente